tisdag 17 april 2012

Nya tider - gammal retorik

"I Sverige har man ingen aning om, vad den muslimska frågan egentligen betyder. Därför är man böjd att betrakta den sentimentalt, men Du kan vara förvissad om, att fick vi in några hundra muslimska familjer, som förökade sig så, som denna ras har för sed, så komme nästa generation att förbanna dem, som inte vetat att i tid stoppa immigrationen, och den därpå följande skulle inte finna något märkvärdigt i att hårda metoder till urinnevånarnas försvar komme till användning. Man behöver inte vara islamofob för att inse detta".

Nej, det är inte Breivik, det är Torsten Undén, Sveriges andreman på ambassaden i Wien som skriver detta 1936. Jag har bara bytt ut "jude" mot "muslimska" och "antisemit" mot "islamofob" i citatet som återges i Elisabeth Åsbrinks bok Och i Wienerwald står träden kvar.
Och nu är vi där. Dagens makthavare är av den generation som var Undéns nästnästa eller kanske nästnästnästa.Och vad klandrar vi Undéns generation för; naivitet i "judefrågan" eller undfallenhet för nazismen?

Vad kommer våra barnbarn klandra oss för?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar